1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Стартира национален детски конкурс за рисунки на кулинарна тематика

Стартира национален детски конкурс за рисунки на кулинарна тематика

Творбите ще се приемат от 26 януари до 23 март

Българчета могат да участват в конкурс, който има за цел да установи какви са представите им за българската кухня. Националният детски конкурс за рисунки на кулинарна тематика "Рецептите на баба" стартира за четвърта поредна година и през 2012 г., като творбите ще се приемат от 26 януари до 23 март, пише inews.bg.

На белия лист малките художници на възраст до 14 г. могат да развихрят въображението си, като покажат какво са за тях българските кулинарни традиции, да нарисуват любимите си ястия и рецепти, които приготвят техните майки и баби, и, разбира се, как те самите помагат в кухнята и при подреждането на трапезата у дома. Целта е да се възроди и подкрепи интересът на децата към националните традиции в българската кулинария и да се покажат традиционни вкусотии от различни региони на страната.

Това посочват организаторите от Министерството на образованието, младежта и науката, Националния дворец на децата, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З.-7 и фирма "Ивитал Консулт".

Резултатите ще бъдат обявени на 30 март, а най-добрите творби ще бъдат наградени на 6 април. Рисунката, получила голямата награда на журито, ще бъде избрана за плакат на кулинарния фестивал "Пъстра трапеза". Всички рисунки пък стават част от пътуващата изложба, която придружава фестивала през целия сезон из страната.

Паралелно с конкурса за рисунки организаторите обявяват и Национален литературен конкурс за разказ на кулинарна тематика "Рецептите на баба", който трябва да е не по-дълъг от 4 машинописни страници и да е изпратен най-късно до 15 март. Целта на темата е отново да стимулира фантазията на участниците и да ги подтикне да изразят своята представа за българските ястия и кулинария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.