1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Стралджа може да загуби зеленчуковата си оранжерия

Стралджа може да загуби зеленчуковата си оранжерия

Проблемите започват с атаката на злополучната бактерия Ешерихия коли

20 дка краставици са унищожени, 40 дка с маруля на път да загинат в стралджанската оранжерия заради мерките около е-коли преди месеци. Стралджа може да загуби зеленчуковата си оранжерия. Това твърди новият наемател Таньо Банчев, който  от  месец е преустановил всякаква работа и изчислява над 200 хил. лв. загуби. Сметките на зеленчукопроизводителя са запорирани, 90-те работници са съкратени, договорите са прекъснати, а собственикът подготвя писмо до Брюксел, има и намерение да търси правото си  на обезщетенията чрез съд, съобщава Дарик.

Проблемите започват с атаката на злополучната бактерия  Ешерихия коли, която затвори пазарите и оранжерията изхвърли на боклука над 500 тона продукция. От пазара са изтеглени близо 250 тона. За всичко това има съставени протоколи от  комисии на Общинска служба "Земеделие" и общината.

Надеждата е след подаване на документите до ДФ "Земеделие" фирмата да получи полагащото се обезщетение за нереализирана продукция за периода на прилагане на извънредните мерки. За съжаление, очакваните пари - 240 хил. лв., не стигат до Стралджа, а обяснението от  ДФ "Земеделие" е „липса на регистрация като земеделски производител към 25.05.2011 г.", съобщават от общинския пресцентър в Стралджа.

Според Таньо Банчев това е неприемливо, тъй като фирмата му е започнала работа още през април. В началото на май в Общинска служба "Земеделие" - Стралджа са подадени всички необходими документи, но персонални промени стават причина за липса на своевременна заверка, оттам и забавянето в регистрацията в ОД "Земеделие" - Бургас на 8.06.2011 г. „За това фирмата няма никаква вина!" - категоричен е зеленчукопроизводителят, който сега трябва да понесе последствията от изпадането на оранжерията от списъка на земеделските производители с помощ по Наредба № 7 на МЗХ

Като собственик на оранжерията, неговата дъщеря Денка Банчева е изпратила писмо до министъра на МЗХ с молба да отмени акта, с който е отхвърлена заявката като „незаконосъобразен и неправилен" и да задължи ДФ "Земеделие" да изпълни подадената заявка. Междувременно Банчев се опитва да осигури кредит и да върне работниците, да възстанови производството, с надеждата, че впоследствие ще получи и полагащото се обезщетение. На разговор с кмета на общината Митко Андонов той е потвърдил, че ще изплати на работниците дължимите 3000 лв. за заплати и ще направи всичко възможно оранжерийното производство в Стралджа да продължи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.