1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Страната ни отчита остър дефицит на подправки и билки

Страната ни отчита остър дефицит на подправки и билки

Налага се внос от чужбина, дори на растения, които традиционно виреят и се отглеждат у нас

Страната ни отчита остър дефицит на подправки и билки. Заради това се налага внос от чужбина, дори на растения, които традиционно виреят и се отглеждат у нас, съобщиха от бранша. Пресните подправки, които се продават в магазините ни, масово не са родно производство. „България внася лайка от Египет”, съобщи за „Новинар” билкарят Емил Елмазов.

Производители на подправки допълниха, че магданозът и джодженът също се купуват от Египет и се продават у нас. Дефицит има също на босилек и червен пипер. Освен от Египет различните подправки се внасят още от Турция, Израел и Китай. „Този проблем е от няколко години, но напоследък се изостря”, обясни собственик на пловдивска фирма за търговия с подправки. Той допълни, че основният проблем е, че няма производители.

Емил Елмазов добави, че дефицит има и на някои видове български билки. И даде за пример, че лайката, която купуваме, не във всички случаи е българска и понякога е внос от Египет. По думите му общото обезлюдяване на селата, конкурентният внос и напускането на хората с градинарски умения от България са сред основните причини за дефицита на български подправки и билки по магазините. Той каза още, че някои редки билки, които помагат при стомашни проблеми, са на изчезване в страната ни. Според експерта изчезването на някои сортове полезни растения се дължи и на палежите в горите.

Елмазов изтъкна като проблем за бранша невъзможността за реализация на малките производители. Той обясни, че в момента е много трудно да се отвори билкова аптека, тъй като за целта се изискват високи такси, а самите илачи са евтини. Освен това са необходими големи финансови ресурси за заплати на фармацевтите, които ще работят в тях.

По данни на Евростат има и подправки у нас, които се пласират успешно в чужбина. Според статистиката експортът на кимион, ким и кориандър е в най-големи количества през последните няколко години, като през 2012 г. сме пласирали над 30 хиляди тона на чужди пазари. Вносът на същите подправки пък възлиза на 470 тона за същата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.