1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Странджанският манов мед ще кандидатства за продукт със защитено наименование за произход

Странджанският манов мед ще кандидатства за продукт със защитено наименование за произход

Защитените продукти носят логото на ЕС, което гарантира, че имат по-специални качества

Странджанският манов мед да бъде регистриран като защитено наименование за произход – за това ще кандидатстват пчелари от региона, пише dnevnik.bg.

Европейският съюз предлага три вида закрила на селскостопански и хранителни продукти – защитени наименования за произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер. Общото между тях е, че защитените продукти носят логото на ЕС, което гарантира, че имат по-специални качества, а съответно и са по-скъпи.

Защитата не е свързана с правата на отделна фирма, а от нея могат да се ползват производители, обединени в сдружение и спазващи определени условия. Подобна защита имат например българското розово масло и филе "Елена".

Председателят на пчеларско сдружение "Странджански манов мед" Манол Тодоров обясни пред БНР, че мановият мед от този регион е екологично чист, произвежда в регион, в който не се използват химикали, и съдържа минерали в големи количества. Мановият мед се смята за основно противоанемично средство и е много полезен за профилактика на заболявания на черния дроб, както и при заболявания на дихателните пътища.

Производителите на манов мед от Странджа искат да предотвратят практиките истинският манов мед да се смесва с друг мед и да се продава за манов. Качествата на мановия мед се дължат и на присъствието на уникални видове листни въшки в местните екосистеми. Този мед се отличава с висока електропроводимост, посочи още Манол Тодоров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.