1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Световната банка предложи програма за управление на ценовия риск в селското стопанство

Световната банка предложи програма за управление на ценовия риск в селското стопанство

Използването на финансови застраховки, или т.нар. хеджиране, на хранителни суровини е честа практика в развитите икономики

Световната банка призова компаниите в развиващите се икономики да си купят застраховки на деривативните пазари срещу резки промени в цените на храните, съобщи "Файненшъл таймс". Институцията изчислява, че по този начин могат да бъдат застраховани суровини на обща стойност 4 млрд. долара.

Програмата "Управление на ценовия риск в селското стопанство" (APRM) се създава съвместно с инвестиционната банка JP Morgan Chase. Тя беше обявена вчера - ден преди срещата на земеделските министри от Г-20, която се провежда днес и утре в Париж.

Президентът на СБ Робърт Зелик коментира, че APRM демонстрира какво може да се постигне с "разумно финансово инженерство. А именно подобряване на живота на бедните".

"Преминахме през период на огромна нестабилност на хранителните пазари, която е сериозна заплаха за най-уязвимите нации", каза още Зелик.

Според предварителното комюнике от срещата в Париж, придобито от "Файненшъл таймс", земеделските министри ще одобрят предложението на СБ. Водещите световни икономики обаче не могат да се разберат по други въпроси, като например употребата на биогорива. Редица анализатори са на мнение, че именно те са в основата на пика в цените на зърнените култури в последните години.

Използването на финансови застраховки, или т.нар. хеджиране, на хранителни суровини е честа практика в развитите икономики и особено в САЩ, Канада, Австралия и Франция. В развиващите се пазари обаче употребата им не е толкова разпространена. Целта на СБ е да предизвика промяна в тази насока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.