1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Световната консумация на вино нараства бавно

Световната консумация на вино нараства бавно

В света през 2011 г. са изпити 242 милиона хектолитра - нарастване с 0.7 процента спрямо 2010 г.

Световната консумация на вино нараства бавно, освен в Китай, съобщи Международната организация за вино, цитирана от АФП.

Междуправителствената икономическа организация съобщи, че в света през 2011 г. са изпити 242 милиона хектолитра - нарастване с 0.7 процента спрямо 2010 г.

Европейската консумация спада с 500 000 хектолитра за периода, като по-малко вино е изпито в Италия, Испания, Великобритания и Португалия. Нараснала е леко консумацията в Германия и Франция.

В САЩ, вторият консуматор на напитката в света, потреблението нараства с 900 000 хектолитра.

В Китай, където виното става все по-популярно, употребата скача от милион и половина до цели 17 милиона хектолитра през 2011 г.

Годишната консумация на вино в България е между 30 и 60 милиона литра, според сайта Бакхус. Данните са колебливи, тъй като няма достатъчно надеждна методика за мониторинг на пазара, както и не е възможно прецизно да се оцени количеството грозде, преработвано в домашни условия. Според различни източници то е между 20 и 30% от общия обем. Около 40% от продажбите на вътрешния пазар заемат вината на цени между 2 и 5 лв. за литър, често предлагани в причудливи пластмасови шишета, отбелязва БГНЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.