1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Свинско месо с изтекъл срок на годност е открито в училищен стол във Варна

Свинско месо с изтекъл срок на годност е открито в училищен стол във Варна

Съставен е акт за установяване на административно нарушение

Близо 15 кг свинско месо и малко над 2 кг кренвирши с изтекъл срок на годност са открити в училищен стол във Варна, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В обекта са открити и несъответствия в материално-техническа база. Столът е с временно преустановена дейност. Съставен е и акт за установяване на административно нарушение.

Засилените проверки в кухненски блокове в детски ясли и градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети са във връзка с началото на учебната 2012 - 2013 година. За периода от 17 септември до 19 октомври инспекторите към БАБХ извършиха 2738 проверки в кухненски блокове в детски ясли и градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети в цялата страна.

Най-често констатираните нарушения са свързани с несъответствие на сграден фонд и оборудване, наличие на храни с изтекъл срок на реализация, пропуски в системите за самоконтрол, както и неспазване на Наредба № 9 от 16 септември 2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, отбелязва Дарик радио.

В хода на проверките са бракувани общо 570 килограма храни, от които 527 килограма са възбранени и бракувани в училищен стол в плевенското село Мечка. При проверката са установени 136 килограма спагети, 32 килограма кус-кус, 75 килограма захар и 284 килограма ориз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.