1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Свиване на потреблението на бира се очаква заради кризата

Свиване на потреблението на бира се очаква заради кризата

2009 г. година също беше трудна за пивоварите

Свиване на потреблението на бира се очаква заради кризата твърди Владимир Иванов, председател на Съюза на пивоварите в България информира Агенция „Фокус”. Това е възможен сценарий. Надяваме се да не се сбъдне. Тъй като всички наши български и чуждестранни икономисти смятат, че тази година ще достигнем дъното в България от кризата, най-вероятно ще има трудности и при продажбата на бира. Надяваме се да не е в големи проценти, някъде 4-5 %, но ще видим, сезонът ще покаже, каза той.

2009 г. година също беше трудна за пивоварите. Те отчитат спад в продажбите от порядъка на 9 %.  Пивоварният бранш направи всичко по силите си, за да отговори на предизвикателствата на кризата, но в крайна сметка, когато е намалена покупателната способност, нищо съществено не може да се направи. Нашата задача беше да поддържаме високо качество на продукта във всичките му аспекти и мисля, че това беше постигнато по един категоричен, безспорен начин, каза той. Владимир Иванов заяви, че не очаква ръст в цената на пивото.

Ценовата политика е предмет на индивидуалните търговски дружества и не мога да я коментирам. Тази година се очаква сравнително добра реколта от ечемик. Надявам се цените на основните суровини ечемикът и хмелът да се запазят на миналогодишните нива или дори да са по-ниски. В тази връзка не очаквам някакви сериозни основания за повишаване на цената, каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.