Учените са изследвали последствията от приема на аспартам
Използван в много безалкохолни напитки, кисели млека, дъвки и други храни подсладител може да предизвика ракови заболявания при хората, смятат експертите от Световната здравна организация. Става дума за аспартама, един от разрешените за употреба в Европейския съюз заместители на захарта.
Учените, изследвали последствията от приема на аспартам, изтъкват, че при нормални количества на консумация веществото не е опасно за човешкото здраве. Затова и Световната здравна организация засега не променя правилата си, тъй като в резултатите от проучването не вижда доказателства, че приемът в рамките на препоръчаните максимални количества носи рискове.
По думите на Франческо Бранка, който е директор на отдела за безопасност на храните в СЗО, няма причини за притеснение, ако човек от време на време изпие безалкохолна напитка или дъвче дъвка с аспартам. Той подчертава, че Здравната организация не призовава за отказ от подсладителя, но все пак препоръчва по-малки количества. Бранка казва, че всеки, който се двоуми дали да си купи напитка със захар или със заместител, най-добре да избере третия вариант и да си вземе вода или нещо друго без захар.
Новата оценка като "вероятно канцерогенен" е дело на Международната агенция за изследване на рака, която е част от Световната здравна организация. Според агенцията, провела три проучвания, има ограничени сигнали за връзка между определена форма на рак на черния дроб и консумацията на аспартам. Експертите от Агенцията оценяват само дали дадено вещество би могло да предизвика рак, но без да взимат под внимание консумираното количество и колко голямо би трябвало да е то, за да доведе до нежелано заболяване. Според СЗО препоръчаното максимално количество аспартам е 40 милиграма на килограм телесно тегло на ден. Човек, тежащ 70 килограма, би достигнал тази стойност, ако всеки ден изпива между 9 и 14 дози подсладена с аспартам напитка.