1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Такса "фаст фууд" въвеждат в Румъния

Такса "фаст фууд" въвеждат в Румъния

Целта на мярката е с парите от таксата да бъдат финансирани национални здравни програми

Само ден след като властите в Румъния съобщиха за въвеждането на такса върху храните тип "фаст фууд", от хранителния бранш се обявиха против подобни мерки, съобщава агенция Медиафакс.

На 5 януари здравният министър Атила Чеке обяви намерението си да въведе такса върху нездравословните храни. Целта на мярката е с парите от таксата да бъдат финансирани национални здравни програми. Тя ще бъде събирана от месец март 2010 г. и ще бъде наложена на компаниите, които произвеждат, внасят или приготвят храни от този тип, включително сладкарски изделия, снаксове, чипсове, безалкохолни напитки и други. Таксата ще бъде прилагана върху всички продукти с високо съдържание на сол, мазнини, захар и хранителни добавки. Пълният списък на продуктите ще бъде одобрен с правителствено решение, а размерът на таксата ще бъде определен чрез преговори между министерството на здравеопазването и компаниите.

Председателя на румънската Федерация на хранителната индустрия Драгош Фрумосу счита, че подобна такса ще доведе до увеличаване на цените и преместване на дейността на много от международните вериги в други страни, което означава увеличаване на вноса на такива храни. Той твърди, че тази такса може да доведе до закриване на малките фирми и увеличаване на броя на безработните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.