1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Търговията на сладолед на открито ще бъде подложена на строг контрол

Търговията на сладолед на открито ще бъде подложена на строг контрол

През това лято концесионерите на плажовете ще трябва да гонят продавачите на храни

През това лято концесионерите на плажовете ще трябва да гонят продавачите на царевица и риба от териториите, които стопанисват, съобщи за „Монитор” изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов. Разносната търговия е един от най-големите проблеми по морето всяка година, затова усилията през настоящия летен сезон ще бъдат насочени именно към тези продавачи, които нямат никаква регистрация, нямат здравни книжки и предлагат изключително рискови храни, каза още той.

Всеки е виждал как се носят пържена риба, плодове, царевица и други храни между туристите. Пиперливите рекламни послания на тези търговци често будят възмущение у родителите, а хигиената на запотените продавачи също буди съмнение. На строг контрол през лятото ще бъде подложена и търговията на сладолед на открито. За да се продава от ледената сладост е необходимо временните обекти за търговия да имат топла и студена вода, а количките да са изработени от неръждавейка, за да се почистват добре и лесно. У нас има регистрирани 31 предприятия за производство на сладолед, от които може да се зареждат и уличните търговци.

Доста пропуски в контрола по морето са установили от хранителната агенция, след като миналата година институцията започна работа. Трудно се променят нагласите на търговците и изпитваме доста трудности, сподели Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.