1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Търговски интереси защитават отпадането на наредбата за влагането на вода в пилешкото месо

Търговски интереси защитават отпадането на наредбата за влагането на вода в пилешкото месо

Това обяви изпълнителният директор на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов

Търговски интереси защитават отпадането на наредбата за влагането на вода в пилешкото месо и пилешки продукти. Това обяви изпълнителният директор на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. „Категорично с отпадането на наредбата не се защитава интереса на потребителите и на птицевъдите, а се лобира за корпоративни интереси на месопреработвателите и търговските вериги“, заяви той.

По думите му месопреработвателите и търговските вериги редовно лъжат в грамажа на пилешките продукти. В някои от тях има над 20% вода и соли, което е измама. „Недопустимо е потребителите да плащат 20% вода и соли като за пилешко месо“, подчерта Николов. Наредбата забранява влагането на вода над 4,3 %. Призоваваме служебното правителство да постави интересите на българския потребител на първо място и да запази ограниченията за влагане на вода в пилешкото месо, каза Богомил Николов.

Тумблирането и шприцоването са нормални процеси за варено – пушени деликатеси, за шунки и продукти, които са преминали термична обработка като цяло. Те не са нормални процеси за сурови продукти, като пилешкото месо. Факт е обаче, че част от производителите злоупотребяват с влагането на вода, с цел по-атрактивен търговски вид и по-ниска цена. Влаганите пък фосфатни соли са вредни за здравето на хората и предизвикват редица болести. Половината от производителите инжектират с опасни разтвори месните продукти, за да увеличат теглото им. Всъщност тайната не е в желанието на месопреработвателите да работят на загуба и да субсидират българския потребител. Те успяват да правят 1,5 кг филе от 1кг месо. И това не става с фокуси, а с високотехнологични машини. С тумблер и шприцове всяко парче месо може да „порасне“ с до 65%.

Тумблирането или шприцоването на пилешкото представлява машинна обработка, при която продуктите се инжектират със специални разтвори. Целта е месото да бъде по-крехко, да се увеличи трайността му и естествено грамажът. Български производители признават, че в пилетата се инжектира саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума-гуар и др. Допустимата доза е 3-5% в ЕС, а у нас стига до 60-80%, което прави продуктите много вредни за здравето. Според лекари, консумацията на такива продукти води до проблеми с костите, бъбреците и черния дроб.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.