1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Търговските взаимоотношения между САЩ и Турция са разклатени

Търговските взаимоотношения между САЩ и Турция са разклатени

Турция настоява износителите да имат санитарен сертификат, отговарящ на европейския

Търговията с млечни продукти, пилешко месо и яйца може да прекрати пазарните взаимоотношения между Щатите и Турция на 31 декември 2013 година, пише www.agweb.com.

Вицепрезидентът на Съвета за износ на млечни продукти в САЩ Алан Левит казва, че Турция, която не е страна членка на Евросъюза, настоява износителите да имат санитарен сертификат, отговарящ на европейския. Левит добавя, че Щатите няма да подпишат подобно изискване, ако самата страна не е член на ЕС.

Въпреки безизходното положение, от турското правителство са взели решение за едногодишно удължаване на споразумението, което изтича на 31 декември тази година. От Министерството на земеделието в САЩ са дали компромисно предложение, на което все още Турция не е отговорила. По традиция страната е малък пазар за U.S. износителите, с печалба средно $7 млн. през последните 5 години. Левит споделя, че прекратяването на търговските отношенията ще окаже голям удар на пазара.

В първите 10 месеца от 2013 година млечният износ на Щатите към Турция възлезе на $24 млн. - три четвърти, от които са само маслените продукти и допълнителна печалба от няколко милиона долара от продажби на мляко на прах, лактоза и сирене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.