Търговци предлагат замразено месо за охладено

Това заяви Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Търговци предлагат замразено месо за охладено. Често в магазините може да се натъкнете на разфасовки, които се представят като прясно охладени, но всъщност първо са били замразени. Това заяви Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитиран от "Стандарт".

Никой не може да каже колко дълго месото е стояло замразено, докато стигне до щандовете в магазина, допълни той. Ако се продаде достатъчно бързо, размразеното месо не е вредно за здравето. Продажбата на замразено месо като охладено обаче нарушава правата на потребителите и бърка в джоба им. Килограм замразено месо е доста по-евтин, отколкото същото, ако се продава като прясно охладено. Разликата между замразено и охладено пилешко месо например е около 2 лв. за килограм.

При свинското разликата е още по-голяма и достига 2,50-3 лв. за килограм. Продажбата на размразено месо носи и още един риск. Когато човек не е наясно какво точно купува, не знае и как да съхранява съответната храна. Така месото, което сме купили може да се развали по-бързо, отколкото очакваме, а евентуално повторно замразяване ще развали съвсем вкуса му, обясняват специалистите.

Единственият начин да се разпознае наистина прясното месо от размразеното е наличието на кръв, съветва Владимир Иванов.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.