1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как да разпознаете нелегалните препарати за растителна защита

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Как да разпознаете нелегалните препарати за растителна защита

И още: Можем ли да правим успешен бизнес, ако отглеждаме дървото Пауловния

В новото издание на предаването АГРОФОРУМ ще ви заведем на пет изложения за хранително-вкусовата промишленост, които тази седмица бяха открити в Интер Експо Център в София. В рамките на изложението Интерфууд и Дринк гостува Главна дирекция „Здравеопазване и потребители“ на Европейската комисия с кампанията „Ветеринарите в нашето ежедневие“. Ден преди да бъдат открити петте специализирани изложения за храни и напитки беше отбелязана 130-тата годишнина на Ветеринарномедицинската служба.

По същото време Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви безсрочни протестни действия. Недоволството е във връзка с предвидените в Бюджет 2012 230 млн. лв. по-малко за земеделие. От ДФЗ пък дойдоха добри новини за производителите на плодове и зеленчуци и изпълняващите проекти по мерки 112 и 141. Те могат да кандидатстват от 21 ноември по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства". Също така Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, ще разкаже какви европейски средства и държавни помощи са предвидени за производителите на плодове и зеленчуци от 2012 г. От ноември започна приемът на заявления и по мерки 312 и 313. Експерти от ДФЗ и МЗХ ще ви разкажат какви инвестиции ще бъдат подкрепени.

Тази седмица ще ви отведем в италианския град Бреганце, където български фермери посетиха завод за производство на комбайни. Ще ви покажем какво видяха там и кои нови зърноприбиращи машини скоро ще заработят и у нас.

Освен да търсят най-подходящата агротехника за своите стопанства, важна задача на земеделските производители е да използват най-новите и ефикасни продукти за растителна защита, за да повишат добивите си. Но за да не попаднат на ментета, които могат да навредят на културите, да застрашат здравето на хората и да доведат до замърсяване на околната среда, фермерите трябва да са много внимателни. Практически съвети към тях – само тази седмица в АГРОФОРУМ.

А тези, които искат да правят бизнес с дървесина, или трябва да залесяват площи, ще разберат какво представлява уникалното дърво Пауловния и защо отглеждането му е икономически изгодно.

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.