1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Пътуване до САЩ запозна български фермери с бизнеса на един от най-големите световни дилъри на агротехника

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Пътуване до САЩ запозна български фермери с бизнеса на един от най-големите световни дилъри на агротехника

И още: Наредба 26 за директна продажба на фермерски продукти удовлетворява ли българските животновъди

Тази седмица в АГРОФОРУМ започваме с репортаж за посещението на български фермери в САЩ. Там те се запознаха отблизо с бизнеса на една световна компания, занимаваща се с дистрибуция на земеделско и строително оборудване. Едноседмичното пътуване започна във Фарго и завърши в Сан Франциско и Лос Анжелис.

В предавенето сме ви подготвили репортаж за уникалното зелено сирене, което се прави в тетевенското село Черни Вит. Ще ви срещнем с Цветан Димитров, бивш кмет на Черни Вит, който е и един от тримата производители на деликатеса. Като задължителна част от кулинарната емоция, наречена зелено сирене, той препоръчва употребата на специален комплект ножове и… хубаво вино. Както се убеди и нашият екип, зеленото сирене има един единствен голям недостатък – виното с него никога не стига.

В град Съединение земеделският производител Ангел Вукодинов, който е и председател на НАЗ, е заложил демонстрационни опити с 26 царевични хибрида. Идеята му е да провери кой от тях е най-адаптивен към условията, където се намира обработваемата му земя. Наш екип също беше на деможътвата.

За никого не е тайна, че пред животновъдите у нас има множество предизвикателства. За тях разказва Николай Кръстанов от с. Пожарево, който въпреки трудностите приема дейността си като призвание и като отговорно занимание, изискващо страст и носещо вътрешно удовлетворение.

И в края на предаването – ще ви покажем как с помощта на евросредства жителите на селските общини в България получават възможност за високо качество на живот. Както знаем, тяхното благосъстояние е приоритетна задача за всеки един кмет. Но заради ограничените общински бюджети, държавната администрация е с вързани ръце, дори да има идеи и желание за инвестиции. За кмета на Тетевен – Милен Милев обаче това не е пречка. Защото той и неговият екип са оценили навреме възможностите за финансиране, които предлага ПРСР.

Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство"АГРОФОРУМ" за периода 29.09.-06.10.2012 г.

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.