1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Три детски кухни във Варна остават затворени заради епидемия от салмонела

Три детски кухни във Варна остават затворени заради епидемия от салмонела

От РЗИ-Варна увериха, че острата заразна заболеваемост в региона се движи в характерните за сезона граници

Три детски кухни във Варна с номера 1, 2 и 5 остават затворени до понеделник (17.09.2012 г.) заради епидемия от салмонела, съобщиха от варненската дирекция на Агенцията за безопасност на храните, цитирани от в. "Монитор".

Дотогава в тях ще бъде извършена подробна проверка. Причината сa оплаквания на 12 родители от морската столица, чиито деца са заболели от салмонела, след като са консумирали храна от трите кухни. Във варненската дирекция на Агенцията за безопасност на храните е постъпило писмо от Регионалната здравна инспекция за установяване произхода на хранителното заболяване. Резултатите ще бъдат оповестени в понеделник, обещаха от дирекцията. Родителите на пострадалите обаче настояват да се провери и точно кога е регистрирана заразата, тъй като по тяхна информация е имало заболели деца още преди две седмици.

От РЗИ-Варна признаха, че има увеличение на чревните инфекции, макар че острата заразна заболеваемост в региона се движи в характерните за сезона граници. Регистрираните случаи са 139, срещу 98 за миналата година. Според данните на инспекцията случаите с ентероколити с неуточнен произход са 200, а със салмонелоза са общо 37.

Най-голям е броят на заболелите във възрастовата група до 4 години. 14 пък са случаите с вирусен хепатит, като преобладаващата диагноза е за тип А. През последните седмици здравни инспектори са извършили 109 проверки в училищата в града и в региона във връзка с подготовката им за новата учебна година. На контрол са подложени 8 кухненски блока на детски и на социални заведения. Не са констатирани нарушения и няма съставени актове, издадени заповеди и предписания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.