1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Трима големи производители на минерална вода са нарушавали договорите за концесия с държавата

Трима големи производители на минерална вода са нарушавали договорите за концесия с държавата

Многократно са превишавали количеството минерална вода, която е трябвало да извличат

Трима големи производители на минерална вода са нарушавали договорите за концесия с държавата, като многократно са превишавали количеството минерална вода, която е трябвало да извличат. Това пише в доклад на Сметната палата за периода 2006-2009 година. "Девин" АД, БК "Минерални вода - Банкя" и "Аугуста 91", с находище "Хисаря" нарушават разрешения годишен експлоатационен ресурс, посочват одиторите.

Одитът обхваща периода 2006-2009 година, когато Министерството на околната среда и водите се управлява от Джевдет Чакъров от ДПС. В основните изводи на доклада на Сметната палата пише, че са нарушени изискванията на закона за концесиите, а екоминистърът не е проявил достатъчна ангажираност и контрол върху изпълнението на концесионните договори за минерална вода.

Това е създало условия компаниите, сключили договори с държавата, да изплащат по-малко от нужните парични гаранции, заложени в споразуменията, и същевременно да превишават многократно експлоатацията на минералните извори, предвидени в концесиите. Така например за три години - 2006, 2007 и 2008 година, "Девин" са се възползвали и са надвишили концесионните си договори с близо 50 процента, а "Минерални вода - Банкя" са превишили през 2009 г. максималния годишен ресурс с близо 220 процента, с което е нарушен общественият интерес, пише в доклада на Сметната палата, цитиран от Dariknews.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.