1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на българските краставици на зеленчуковата борса в Кърналово варира между 0.60 и 0.80 ст./кг

Цената на българските краставици на зеленчуковата борса в Кърналово варира между 0.60 и 0.80 ст./кг

С над 50% е намаляло търсенето заради съмненията за испански краставици, заразени с опасната бактерия ешерихия коли

С над 50% е намаляло търсенето на краставици за последните няколко дни на най-голямата стокова борса в Югозападна България – тази в петричкото село Кърналово. Това каза Петър Андонов, управител на борсата в Кърналово, цитиран от Агенция "Фокус".

Причината за спада са съмненията за испански краставици, заразени с опасната бактерия ешерихия коли. Той уточни, че клиентите, които все пак се осмеляват да консумират краставици, внимателно оглеждат артикула. „Ние им предлагаме български краставици, но някои от тях се отказват, защото все пак страховете са си страхове и хората може би с основание се страхуват”, подчерта Андонов.

Цената на българските краставици на зеленчуковата борса в Кърналово в момента варира между 0.60 и 0.80 стотинки за килограм, а по думите на Петър Андонов гръцките краставици вече се продават на безценица.

От Агенцията по храните в Благоевград увериха, че до този момент на територията на областта не са открити краставици с произход Испания и допълниха, че засилените проверки по зеленчукови борси и пазари в Пиринско ще продължат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.