1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на брашно тип „500” намалява с 2,3% на седмична база

Цената на едро на брашно тип „500” намалява с 2,3% на седмична база

По области стойностите са в границите от 0,60 лв./кг (Враца) до 1,15 лв./кг (Варна)

През периода на наблюдение (23 - 30 октомври 2013 г.) се отчита леко понижение на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната и запазване на тези на дребно на нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на брашно тип „500” намалява с 2,3% на седмична база, до 0,84 лв./кг. По области стойностите са в границите от 0,60 лв./кг (Враца) до 1,15 лв./кг (Варна). В по-голямата част от областните центрове се наблюдават разнопосочни колебания на цените спрямо предходната седмица, преобладаващо в посока надолу. Най-чувствително поевтиняване на продукта на едро се отчита в Силистра (с 9,6%), а най-съществено поскъпване - във Варна (с 6,5%).

За поредна седмица средните цени на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) остават съответно 1,03 и 1,10 лв./кг.

Предлагането на брашното в ГТВ е в границите от 0,94 лв./кг (София) до 1,10 лв./кг (Смолян). Само в три от областните центрове се отчита седмично изменение на цените на продукта в тези обекти – понижение с 3,9% в Перник и с около 5% в Шумен и София.

В по-малките магазини цените на брашното се движат в интервала от 1,03 лв./кг  до 1,19 лв./кг, като най-ниски са стойностите във Варна и Търговище, а най-високи в Силистра. В сравнение с предходната седмица, поскъпване на продукта се регистрира в три от областните центрове - Благоевград, Сливен (с по 1,9%) и Кюстендил (с 2,9%). Единствено в Перник цената на дребно в ДТО отбелязва понижение, с 0,9%.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./кг по-ниски от тези в по-малките магазини, като разликата достига до 0,16 лв./кг в София.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в големите търговски вериги са с 0,19 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,26 лв./кг. Маржът между цените на едро и цените на дребно е най-значителен във Враца (0,39 лв./кг при ГТВ и 0,48 лв./кг - при ДТО). Във Варна, София и Шумен цените на продукта в големите супермаркети (във Варна и в по-малките магазини) са с 0,12 – 0,13 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Като цяло, през м. октомври 2013 г. пазарът на брашно тип „500” е сравнително спокоен, с тенденция на леко понижение на цените. Регистрираната към края на м. октомври средна цена на едро за страната е с 1,8% по-ниска спрямо нивото отпреди един месец. В рамките на едномесечния период средната цена на дребно за страната в големите търговски вериги намалява с 1,6%, а тази в по-малките магазини остава без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.