1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на рафинираното слънчогледово олио бележи слабо повишение

Цената на едро на рафинираното слънчогледово олио бележи слабо повишение

За периода 27 март – 3 април 2013 г. средната цена на продукта е 2,68 лв./литър

През анализирания период (27 март – 3 април 2013 г.) средната за страната цена на едро на рафинирано слънчогледово олио бележи слабо повишение, докато тези на дребно остават без изменение спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за наблюдавания период е 2,68 лв./литър, с 0,4% по-висока в сравнение с предходната седмица. По области, най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Хасково (2,41 лв./литър), а най-високи – в Русе и Варна (2,90 лв./литър). В пет области олиото се предлага на по-високи цени в сравнение с предходната седмица. В четири от тях поскъпването е слабо изразено – между 0,4 и 2,5%, а в Благоевград е по-значително - с 8,3%. В други пет области е налице седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,7 - 5,1% (Велико Търново).

Средните цени на дребно на рафинираното олио за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО), остават на нивата от предходната седмица - съответно 3,00 и 3,16 лв./литър.

През изтеклата седмица в големите супермаркети на страната продуктът се търгува в ценовия интервал от 2,69 лв./литър (Пловдив) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). Седмично поскъпване на продукта в рамките на 0,2 – 4,1% се отчита в ГТВ в шест от областните центрове, най-чувствително в Сливен. В други три области се наблюдава намаление на ценовите стойности спрямо предходния седмичен период – Бургас (с 1%), Варна (с 1,3%) и най-съществено в София (с 9,2%).

В малките магазини цените на олиото варират от 2,90 лв./литър (Варна) до 3,74 лв./литър (Смолян). В пет от областите се отчитат леки седмични колебания на цените на олиото в ДТО. Поскъпването на продукта е в рамките на 0,5% (Ямбол) – 1,7% (София). Понижение на ценовите стойности спрямо предходната седмица е налице в Добрич (с 0,2%) и Пазарджик (с 1,8%).

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,16 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Пловдив (0,49 лв./литър). През изтеклата седмица в област Варна цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с 0,05 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро на олиото и тези на дребно в големите супермаркети се наблюдава във Велико Търново - 0,72 лв./литър, а за ДТО в Смолян - 0,89 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.