1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на слънчогледовото олио е 2,01 лв./литър

Цената на едро на слънчогледовото олио е 2,01 лв./литър

Леки седмични изменения на ценовите стойности се регистрират само в четири области

През периода на наблюдение (16 - 23 април 2014 г.) пазарът на олио в страната е сравнително спокоен, без съществени изменения на средните цени на едро и на дребно на продукта.

Средно за страната, цената на едро на слънчогледовото олио се запазва на нивото от предходния седмичен период - 2,01 лв./литър. По области, цените на продукта варират от 1,80 лв./литър (Плевен) до 2,29 лв./литър (Варна). Седмични изменения на стойностите се регистрират в дванадесет области, в границите от -2,7% (Пловдив) до +4,1% (Монтана).

През изтеклата седмица средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,50 лв./литър, с 0,4% по-ниска в сравнение с предходната седмица. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,30 лв./литър (Шумен) до 2,69 лв./литър (Видин, Враца и Монтана). Леки седмични изменения на ценовите стойности се регистрират само в четири области. В три от тях олиото поевтинява - с 1,1 в Бургас и с 3,9% в Сливен и Ямбол, докато в ГТВ в София продуктът поскъпва - с 5,1%.

При търговията на дребно с олио в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната остава 2,54 лв./литър. Цените по области в по-малките магазини са в интервала от 2,23 лв./литър (Русе) до 2,75 лв./литър (Монтана, Пазарджик и Стара Загора). Спрямо предходния седмичен период, изменение на стойностите се регистрира само в три области – повишение с 0,4% във Варна и София и понижение с 0,8% в Перник.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в по-малките магазини са средно с 0,04 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,21 лв./литър в Стара Загора. В шест области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети с между 0,04 и 0,31 лв./литър (Русе).

Средно за страната, цените на дребно на олиото в големите търговски вериги са с 0,49 лв./литър по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,53 лв./литър, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Бургас – 0,71 лв./литър, а за ДТО в Кърджали и Плевен - 0,75 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.