1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на слънчогледовото олио е с 0,3% по-висока спрямо предходната седмица

Цената на едро на слънчогледовото олио е с 0,3% по-висока спрямо предходната седмица

Най-ниски стойности се регистрират в Хасково (2,59 лв./литър)

През анализирания период (7 – 14 ноември 2012 г.) средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната както на едро, така и на дребно, се задържат около нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на слънчогледовото олио е 2,89 лв./литър, с 0,3% по-висока спрямо предходната седмица. Най-ниски стойности се регистрират в Хасково (2,59 лв./литър), а най-високи – в Благоевград (3,10 лв./литър). В повечето области се отчитат леки седмични ценови колебания, в границите от -1,4% (Монтана) до +3,3% (Благоевград), преобладаващо в посока нагоре.

Средната за страната цена на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 1,0% спрямо предходната седмица, до 3,12 лв./литър. По области, предлагането в ГТВ варира от 2,91 лв./литър в Перник до 3,35 лв./литър в София. В девет областни центъра се отчита седмично поевтиняване на продукта с между 1,0% и 7,4%, най-значително в Разград. Единствено в ГТВ в София, където е отчетена и най-високата цена, слънчогледовото олио поскъпва с 1,5%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на рафинираното олио за страната отбелязва незначително повишение спрямо предходния седмичен период (с 0,3%), до 3,28 лв./литър. В по-малките магазини олиото продължава да се предлага в ценовите граници от 3,02 лв./литър (Перник) до 3,68 лв./литър (Смолян). В областите Бургас, Варна, Сливен, Шумен и Ямбол се наблюдава слабо седмично покачване на цените на дребно на продукта в ДТО, в рамките на 1,5 - 2,0%. В областите Кюстендил и София е отчетено понижение на цените спрямо предходната седмица, съответно с 1,5% и с 2,7%.  

Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олио в ГТВ е с 0,16 лв./литър по-ниска от тази в другите търговски обекти, като най-голяма е разликата във Враца и Монтана – 0,33 лв./литър. През тази седмица в областите Силистра и София цените на продукта в малките магазини са малко по-ниски от тези в големите супермаркети (съответно с 0,06 лв./литър и с 0,15 лв./литър).

Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно се наблюдава за ГТВ отново в Плевен – 0,47 лв./литър, а за ДТО в Хасково - 0,73 лв./литър. В област Благоевград цените на олиото в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,01 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.