1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на слънчогледовото олио остава без промяна - 2,59 лв./литър

Цената на едро на слънчогледовото олио остава без промяна - 2,59 лв./литър

Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 2,36 лв./литър до 2,95 лв./литър, съответно в Хасково и Варна

През периода 26 юни – 3 юли 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната са без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на слънчогледовото олио остава без промяна - 2,59 лв./литър. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 2,36 лв./литър до 2,95 лв./литър, съответно в Хасково и Варна. В дванадесет от областите, където е налице предлагане на едро, се наблюдават седмични ценови изменения в границите от –2,3% (Кърджали) до +3,2% (Стара Загора), преобладаващо в посока надолу.

През периода на наблюдение средната за страната цена на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,96 лв./литър, също без изменение спрямо предходната седмица. По области, стойностите са в интервала от 2,65 лв./литър (Варна) до 3,15 (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В седем от областите се наблюдава седмично покачване на цените от 0,4 (в Шумен) до 6,3% (в София). В други четири е налице поевтиняване на продукта в рамките на 0,7 - 7,8%, най-чувствително във Варна.

При търговията на дребно с олио в другите търговски обекти (ДТО) се отчита незначително увеличение на средната стойност за страната спрямо предходната седмица - с 0,3% до 3,10 лв./литър. По области, предлагането е на цени от 2,78 лв./литър (Шумен) до 3,74 лв./кг (Смолян). В три области продуктът поскъпва с между 0,5 и 8,8% (София) спрямо предходната седмица. В областите Кюстендил и Шумен се наблюдава понижение на ценовите стойности с 1,6%.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,14 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,43 лв./литър в София.

През изтеклата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта е регистриран в Плевен за ГТВ - 0,67 лв./литър, а за ДТО в Смолян и София - 0,90 лв./литър. В област Варна цените на дребно на олиото както в ГТВ, така и в ДТО, са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,30 лв./литър и 0,12 лв./литър.

През едномесечния период на наблюдение (м. юни 2013 г.) пазарът на рафинирано слънчогледово олио в страната остава сравнително спокоен, с тенденция на леко понижение на ценовите равнища спрямо предходния месец.

Към края на м. юни средната цена на едро за страната намалява с 1,5% спрямо нивото отпреди един месец до 2,59 лв./литър. При средните за страната цени на дребно на слънчогледовото олио се отчита по-слабо изразено понижение в рамките на периода – с 0,3% както в ГТВ, така и в ДТО.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.