1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на захарта е 1,93 лв./кг

Цената на едро на захарта е 1,93 лв./кг

Предлагането на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 1,71 лв./кг до 2,38 лв./кг, съответно в Добрич и Варна

През периода 26 юни – 3 юли 2013 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар остават около нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на захарта е 1,93 лв./кг, с 0,5% по-ниска спрямо предходния седмичен период. Предлагането на тържищата в страната е в ценовия диапазон от 1,71 лв./кг до 2,38 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В дванадесет от областните центрове се наблюдават леки разнопосочни седмични ценови изменения, в границите от –1,6% (Кърджали) до +2,7% (Пловдив).

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се повишава с 0,5% на седмична база, до 2,09 лв./кг. По области, стойностите се  движат от 1,97 лв./кг (Пловдив) до 2,20 (Перник). Седмично повишение на цените на захарта се отчита в пет области, в интервала от 1,6% в Шумен до 7,5% в София. Поевтиняване на продукта в големите супермаркети се наблюдава в четири от областите, в рамките на 0,2 (Добрич) – 4,8% (Пловдив).

При търговията на дребно със захар в другите търговски обекти (ДТО) се отчита седмично понижение с 1,3% на средната стойност за страната, до 2,20 лв./кг. Предлагането на продукта в по-малките магазини е в ценовите граници от 2,00 лв./кг (Шумен) до 2,35 лв./кг (Враца, Монтана, Разград и Смолян). Ценови отклонения спрямо предходната седмица се наблюдават в десет от областите, като във всичките е налице понижение на стойностите, в широкия интервал от 0,2% (Варна) до 8,3% (Пазарджик).

Цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,11 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в три от областните центрове (Враца, Монтана и Разград) разликата достига до 0,26 лв./кг. В областите Шумен, Кърджали, Благоевград и Стара Загора цените на захарта в малките магазини са с до 0,17 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на продукта в големите търговски вериги са с 0,16 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,27 лв./кг, като отново най-голям марж се наблюдава в Плевен – 0,36 лв./кг за ГТВ и 0,45 лв./кг за ДТО. В област Варна цените на дребно на захарта продължават да са чувствително по-ниски от тези на едро – с 0,33 лв./кг в ГТВ и с 0,30 лв./кг в ДТО. В ГТВ в област Бургас също се отчита разлика в тази посока, но по-умерена - с 0,06 лв./кг.

Към края на месец юни 2013 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко понижение спрямо нивата отпреди един месец - с по 1,6%. По области, месечните ценови изменения на пазара на едро са в интервала от -9% (Пловдив) до +8,2% (Варна). При търговията на дребно отклоненията са в границите от –5% (Ямбол) до +6,5% (София).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.