1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на захарта е 1,95 лв./кг, с 1% по-ниска спрямо предходния седмичен период

Цената на едро на захарта е 1,95 лв./кг, с 1% по-ниска спрямо предходния седмичен период

Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,71 лв./кг до 2,48 лв./кг, съответно в Добрич и Варна

През периода на наблюдение (12 – 19 юни 2013 г.) средните цени на едро и на дребно за страната на бялата кристална захар отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на захарта е 1,95 лв./кг, с 1% по-ниска спрямо предходния седмичен период. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,71 лв./кг до 2,48 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В почти всички области, където е налице предлагане на едро, се наблюдават леки седмични ценови изменения, в границите от –4% (Шумен) до +1% (Бургас и Велико Търново), преобладаващо в посока надолу.

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се понижава с 1,4% на седмична база, до 2,08 лв./кг. По области, стойностите са в интервала от 1,91 лв./кг (София) до 2,28 (Пазарджик). В четиринадесет от областите се наблюдава седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,7 -  6,8%, най-чувствително в Силистра. Леко повишение на цените е налице само във Варна и Стара Загора – с по 1,9%.

При търговията на дребно със захар в другите търговски обекти (ДТО) се отчита по-слабо изразено намаление на средната стойност за страната спрямо предходната седмица - с 0,4% до 2,23 лв./кг. По области, предлагането е на цени от 2,05 лв./кг (Кърджали и Шумен) до 2,40 лв./кг (Габрово, Пазарджик и Разград). В девет области се наблюдава седмично понижение на цените на захарта в по-малките магазини от 1,1% в Бургас, Сливен и Ямбол до 3,2% във Велико Търново. Единствено във Варна продуктът поскъпва с 2,5%.

Цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,15 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,38 лв./кг в Разград. В областите Кърджали, Варна, Шумен и Стара Загора цените на захарта в малките магазини са с до 0,10 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на продукта в големите търговски вериги са с 0,13 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,28 лв./кг, като отново най-голям марж се наблюдава в Плевен – 0,35 лв./кг за ГТВ и 0,51 лв./кг за ДТО. В област Варна, обаче, цените на дребно на захарта са чувствително по-ниски от тези на едро – с 0,35 лв./кг в ГТВ и с 0,41 лв./кг в ДТО. В ГТВ в областите Бургас и Разград също се отчита разлика в тази посока, но по-умерена - с 0,08 – 0,09 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.