1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на захарта остава 1,97 лв./кг

Цената на едро на захарта остава 1,97 лв./кг

Предлагането на тържищата е в диапазона от 1,71 лв./кг (Добрич) до 2,38 лв./кг (Варна)

През анализирания период (29 май – 5 юни 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната се запазват на нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на захарта остава 1,97 лв./кг. Предлагането на тържищата е в диапазона от 1,71 лв./кг (Добрич) до 2,38 лв./кг (Варна). В единадесет от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения, в границите от –4,3% (Пловдив) до +8,2% (Варна).

През изтеклата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на нивото от 2,11 лв./кг. По области, стойностите варират от 1,96 лв./кг (Хасково) до 2,28 лв./кг (Пазарджик). В десет от областите се регистрира седмично отклонение на цените на дребно в големите супермаркети, в интервала от -3,3% в Сливен и Ямбол до +7,3% в София.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната също се запазва без промяна - 2,25 лв./кг. Стойностите по области са в диапазона от 2,02 лв./кг (Варна) до 2,40 лв./кг (Габрово, Пазарджик и Разград). Изменение на цените през изтеклата седмица се регистрира в четири области – понижение във Варна (с 2,7%), Шумен (с 2,4%) и София (с 2,3%) и повишение в Пазарджик (с 3,7%).

Средно за страната, цените на дребно на захарта в ГТВ продължават да са с 0,14 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,26 лв./кг в Габрово и Разград. В областите Шумен, Варна, Кърджали и Благоевград цените на захарта в малките магазини са с до 0,12 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно на продукта се наблюдава отново в Плевен – 0,35 лв./кг за ГТВ и 0,56 лв./кг за ДТО. В областите Варна и Разград цените на захарта в големите супермаркети са съответно с 0,25 лв./кг и 0,06 лв./кг по-ниски от тези на едро. Подобна е ситуацията и в малките магазини във Варна, където се отчита средна цена с 0,36 лв./кг под тази на едро за същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.