1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на захарта се понижава с 0,7% на седмична база

Цената на едро на захарта се понижава с 0,7% на седмична база

Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,24 лв./кг до 1,63 лв./кг

През анализирания период (16 – 23 април 2014 г.) средните за страната цени на захарта на едро и на дребно в по-малките търговски обекти отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато тази в големите търговски вериги (ГТВ) остава непроменена. Средно за страната, цената на едро на захарта се понижава с 0,7% на седмична база, до 1,47 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,24 лв./кг до 1,63 лв./кг, съответно в Добрич и Монтана. В девет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените, в границите от 0,7% (Хасково) до 9,4% (Благоевград). Същевременно, в четири области се наблюдава повишение на стойностите от 1,3% във Враца до чувствителните 10,3% в Смолян.

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги се запазва на нивото от предходната седмица - 1,75 лв./кг. По области, стойностите варират от 1,57 лв./кг (Хасково) до 1,97 (Смолян). Разнопосочни седмични изменения на цените се регистрират в десет области, в интервала от -7,1% (Хасково) до +4% (Враца, Монтана и Русе).

При предлагането на дребно на захар в другите търговски обекти (ДТО) се отчита леко понижение на средната стойност за страната с 0,5% на седмична база до 1,88 лв./кг. В по-малките магазини захарта се търгува на цени от 1,75 лв./кг (София) до 2,15 лв./кг (Пазарджик). Леко повишение на цените спрямо предходния седмичен период се регистрира в три от областите – Хасково (с 0,5%), Варна (с 1,6%) и Монтана (с 2,8%). Поевтиняване на захарта се наблюдава в две области – с 5,1% в Перник и със 7,9% в София.

През периода на наблюдение цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,13 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,36 лв./кг в Търговище. В областите Благоевград и Русе цените на захарта в по-малките магазини са с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,28 лв./кг за ГТВ и 0,41 лв./кг за ДТО, като за големите супермаркети е най-голям в Добрич – 0,50 лв./кг, а за по-малките магазини - в Пловдив - 0,77 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.