1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цената на едро на захарта се повишава с 0,7% на седмична база

Цената на едро на захарта се повишава с 0,7% на седмична база

На тържищата в различните областни центрове продуктът се търгува на цени от 1,25 лв./кг до 1,68 лв./кг

През периода 19 – 26 март 2014 г. средните за страната цени на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) бележат леко повишение спрямо предходната седмица, докато тази в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна.

Средно за страната, цената на едро на захарта се повишава с 0,7% на седмична база до 1,54 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове продуктът се търгува на цени от 1,25 лв./кг до 1,68 лв./кг, съответно в Добрич и Шумен. В дванадесет от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови изменения, в границите от -6,3% (Пловдив) до +7,1% (Ямбол).  

През изминалата седмица цените на захарта в големите търговски вериги варират от 1,69 лв./кг (Силистра, Търговище и Хасково) до 1,99 лв./кг (Враца и Монтана). Седмично повишение на стойностите се регистрира в големите супермаркети в четири от областите – Видин (с 2,7%), Враца и Монтана (с 5,3%) и Добрич (с 6,5%). Леко понижение на цените се наблюдава единствено във Варна – с 0,5%. Така, средната цена на дребно на захарта в ГТВ нараства с 0,5% спрямо предходния седмичен период до 1,84 лв./кг.  

В другите търговски обекти средната цена на бялата захар за страната се запазва на ниво от 1,90 лв./кг. Цените по области са в границите от 1,75 лв./кг (Благоевград) до 2,15 лв./кг (Бургас и Пазарджик). Седмични ценови изменения се наблюдават само в две от областите – понижение на стойностите с 1,6% в Монтана и със 7,1% в Перник.    

През изминалата седмица цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,31 лв./кг в Търговище. В десет от областите обаче цените в по-малките магазини са с между 0,02 лв./кг и 0,19 лв./кг (Монтана) по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,30 лв./кг за ГТВ и 0,36 лв./кг за ДТО, като достига съответно до 0,55 лв./кг в Добрич и 0,71 лв./кг в Пловдив.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.