1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на едро на хранителните стоки бележат спад с около 10% на годишна база

Цените на едро на хранителните стоки бележат спад с около 10% на годишна база

През май 2014 г. цените на всички плодове и зеленчуци остават под нивата от май 2013 г.

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на едро на хранителните стоки, падна в края на май до 1,311 пункта. Преди година той беше 1,456 пункта, което означава спад с около 10 процента на годишна база, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, предаде БТА.

През 2013 година най-ниското ниво на индекса беше през август, когато падна до 1,304 пункта. 

През май цените на кашкавала и сиренето падат с около един процент, а кравето масло поевтинява с три процента. Свинското месо поскъпва с 2,4 на сто, пилешкото - с един процент, а кренвиршите поевтиняват с 4,5 на сто. Яйцата поевтиняват на месечна база с 5,6 на сто (една стотинка), а цените на фасула и брашното остават без промяна. На годишна база цената на кравето сирене се качва с 5 на сто, на кашкавала и на кравето масло - с около 3 на сто.

Цените на месото и месните произведения през май тази година са по-ниски. Свинското, каймата и пилешкото месо поевтиняват с около три на сто, трайният салам - с 8.6 на сто, а цената на малотрайните колбаси се доближава до нивото от предходната година.

За пореден месец се отчита значителен ръст на годишна база при цената на зрелия фасул - 40 на сто, но тенденцията през последните месеци е на стабилизиране на стойностите. 

Цените на основните хранителни стоки бележат спад на годишна база, като поевтиняването на захарта и олиото спрямо същия месец на миналата година е около 24 - 28 на сто. Цените на брашното през май тази година са с 13 на сто по-ниски. Цената на ориза бележи ръст на годишна база от 6 на сто, а яйцата поевтиняват с една стотинка.
 
Цените на доматите и краставиците, както на българските, така и на тези от внос, поевтиняват спрямо април с около 25-30 на сто. Намаление на цените има и при картофите и салатите в интервала 2-5 на сто. На месечна база зелето поскъпва със 7,3 процента, а морковите с един процент. През миналия месец ябълките и лимоните поскъпват в порядъка 13 - 16 на сто.

През май 2014 г. цените на всички плодове и зеленчуци остават под нивата от май 2013 г. Поскъпване е отчетено само при бананите - 3,3 на сто. Поевтиняване с около 20 - 30 на сто през май, спрямо същия месец на миналата година има при картофите, зелето, зелените салати и морковите. ДКСБТ отчита спад на годишна база на цените на доматите, краставиците, ябълките и лимоните с около 10 - 15 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.