1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на храните в глобален план са се увеличили с 10%

Цените на храните в глобален план са се увеличили с 10%

Световната банка призова правителствата да подкрепят програми за защита на най-уязвимите слоеве на населението

Цените на храните в глобален план са се повишили с 10% през юли, което поражда безпокойство за отражението им върху най-бедните, предупреждава Световната банка, цитирана от ВВС.

Банката заяви, че горещата вълна в САЩ и сушата в части от Източна Европа са донякъде отговорни за нарастващите разходи за продоволствие, пише investor.bg.

Цените на ключови зърнени храни като царевицата, пшеницата и соята претърпяха най-драматичните ръстове, описани от президента на СБ като исторически.

От юни до юли царевицата и пшеницата са поскъпнали с по 25%, докато соята се е повишила със 17%, според данни на Световната банка. Спаднала е единствено цената на ориза – с 4%.

В САЩ най-голямата суша от половин век причини опустошения върху посевите с царевица и соя, докато в Русия, Украйна и Казахстан тежко засегната бе пшеницата.

СБ посочва, че използването на царевицата при производството на биогоривото етанол, за което отива 40% от добива в САЩ, също е било основен фактор за поскъпването й в Америка.

Като цяло индексът за храните на Световната банка е нараснал с 6% през юли на годишна база, като е с 1% над предишния си пик от февруари 2011 г.

Организацията призова правителствата да подкрепят програми за защита на най-уязвимите слоеве на населението от поскъпналите храни.

Банката вече обяви, че през изминалото тримесечие царевицата е поскъпнала със 113% в Мозамбик, а соргото (тропическо житно растение) с 220% в Южен Судан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.