1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Цените на рафинираното слънчогледово олио бележат понижение

Цените на рафинираното слънчогледово олио бележат понижение

Предлагането на продукта в големите супермаркети се задържа в границите от 2,30 лв./литър (Шумен) до 2,70 лв./литър (Кърджали)

През периода на наблюдение (5 – 12 март 2014 г.) средните за страната цени на рафинирано слънчогледово олио на едро и на дребно бележат понижение спрямо предходната седмица.

През изминалата седмица предлагането на слънчогледово олио на тържищата в страната е в широкия ценови диапазон от 1,81 лв./литър (Плевен) до 2,75 лв./литър (Варна). В десет области се отчита седмично поевтиняване на продукта с между 0,5% (Плевен и Стара Загора) и 4,5% (Велико Търново). Поскъпване на олиото се наблюдава в пет области, в рамките на 0,5 (Добрич) – 3% (Благоевград). В резултат, средната цена на едро на олиото за страната намалява с 0,5% спрямо предходната седмица до 2,05 лв./литър.

При търговията на дребно със слънчогледово олио също се отчита понижение на средните ценови стойности за страната в сравнение с предходната седмица – с 1,2% до 2,51 лв./литър в големите търговски вериги (ГТВ) и с 0,4% до 2,60 лв./литър в другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в големите супермаркети се задържа в границите от 2,30 лв./литър (Шумен) до 2,70 лв./литър (Кърджали). Изменение на цените на седмична база се регистрира в четиринадесет области, като в дванадесет от тях стойностите се понижават с между 1,9% (Враца и Монтана) и 4,2% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Само във Варна и София продуктът поскъпва, съответно с 0,8 и 2%.

В по-малките магазини цените на дребно на олиото са в диапазона от 2,28 лв./литър (Шумен) до 3,08 лв./литър (Смолян). В шест от областните центрове се отчитат разнопосочни ценови изменения спрямо предходния седмичен период, в границите от  -3,6 (Силистра) до +0,8% (София), предимно в посока надолу.

През изминалата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита в Кърджали за големите супермаркети (0,70 лв./литър) и в Смолян за по-малките магазини (1,00 лв./литър). И тази седмица в област Варна цените на дребно на олиото в ГТВ и в ДТО са значително по-ниски от тези на едро, съответно с 0,26 и 0,36 лв./литър.

Цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,09 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока варира от 0,02 лв./литър в Добрич до 0,44 лв./литър в Смолян. В пет области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети с между 0,02 (Шумен) и 0,10 лв./литър (Варна).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.