1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Турция забрани рекламирането на алкохол

Турция забрани рекламирането на алкохол

Законът, приет от парламента, трябва да бъде подписан от президента, за да влезе в сила

Турция забрани рекламирането на алкохол и увеличи ограниченията върху продажбите. Законът, приет от парламента, трябва да бъде подписан от президента, за да влезе в сила.

Между 22 и 6 часа няма да може да се продава алкохол, а производителите му се задължават на опаковките да отпечатват предупреждения, че пиенето може да е опасно за здравето. Освен това на производители на алкохол се забранява да финансират различни събития. На местата, където се продава и консумира алкохол, бутилките не трябва да се виждат.

В светската мюсюлманска страна критици обвиняват управляващата умерена ислямска партия, че прокарва религиозни правила, включително забраната да се пие.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отвръща, че това няма нищо общо с ограничаване на свободата, а е свързано с евроинтеграцията, възприемането на европейски стандарти за по-строги ограничения върху продажбите на алкохол и за защита здравето на младите. От идването на власт през 2002 г. партията му вдигна акцизите за алкохол, а неотдавна националният авиопревозвач Turkish Airlines спря да сервира алкохол на борда на някои вътрешни полети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.