1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени искат да изследват проби от най-старото вино в света

Учени искат да изследват проби от най-старото вино в света

В момента то е изложено в Историческия музей в западния германски град Шпайер

Учени искат да изследват проби от най-старото вино в света, което в момента е изложено в Историческия музей в западния германски град Шпайер. Има обаче един проблем: всеки се страхува да отвори бутилката.

Стъклена бутилка, за която се смята, че е на най-малко 1 650 години, е била открита в римски гроб, близо до Шпайер, през 1867 г. и е изложена на показ в музея. Оттогава с нея се борави изключително внимателно и се излага винаги на едно и също място в музея вече 100 години. Директорите на музея се опасяват, че дори миг невнимание може да бъде причина за счупването на бутилката и унищожаване на безценното ѝ съдържание, съобщи The Local.

Именно заради опасенията, че могат да унищожат неволно хилядолетното вино, учените все още не са имали възможност да разберат точно колко старо е, с какъв произход е и, разбира се, с какъв вкус. "Въобще не е ясно какво ще се случи, ако във виното попадне въздух", каза Лудгер Тикамп, който оглавява отдела, отговарящ за съхранението на ценната реликва.

Има опасност след толкова дълъг период на "отлежаване" виното да е станало отровно, въпреки че учените предполагат, че не би трябвало, единствено вкусът му вероятно ще е отвратителен. Във всеки случай суперстарото вино, устояло на посегателствата на древните пияници, на войни и пътешествия, продължава да изглежда със стабилно съдържание, пише inews.bg.

Единственият, който се осмелява да пипа бутилката, е Тикамп. Дори и той е правил това едва два пъти – по време на реставрационни процеси и признава, че усещането било изключително странно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.