1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени: Кафето е полезно за зрението

Учени: Кафето е полезно за зрението

Хлорогенната киселина в напитката предотвратява дегенерацията на ретината

Химикал в кафето предотвратява влошаването на зрението и евентуална слепота заради дегенерация на ретината, дължаща се на глаукома, остаряване или диабет, установиха американски учени, цитирани от "Дейли мейл". Учените от Корнелския университет направиха откритието, изследвайки антиоксидантните свойства на кафето.

Кафето съдържа един процент кафеин, но от седем до девет процента хлорогенна киселина, която е силен антиоксидант. При лабораторно изследване с мишки тя предотвратява дегенерацията на ретината, пише БТА.

"Ретината е тънък слой от вътрешната задна страна на окото с милиони светочувствителни клетки и други нервни клетки, които получават и организират зрителната информация. Тя е и една от най-активните метаболитно тъкани, изискваща много кислород. Това я прави податлива на оксидативен стрес", каза ръководителят на изследването проф. Чанг Лий.

"Липсата на кислород и производството на свободни радикали води до увреждане на тъканта и загуба на зрение. Изследването е важно за изучаването на функционалните храни, т.е. за естествени храни, които са полезни за здравето. Кафето е най-популярната напитка в света и ние разбираме какви ползи носи", пояснява специалистът.

От предишни изследвания е известно, че кафето намалява опасността от болестта на Паркинсон, рак на простатата, диабет, Алцхаймер и влошаване на когнитивните умения заради напреднала възраст.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.