1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив разработиха уникален сорт домати

Учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив разработиха уникален сорт домати

"Пловдивска каротена" съдържа двойно повече антиоксиданти и витамин C

Учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив разработиха уникален сорт домати, които съдържат двойно повече антиоксиданти и витамин C от обикновените, пише actualno.com. Сортът се казва "Пловдивска каротена" и е специализиран за производство на доматен сок. Той е изключително подходящ в превенцията на раковите заболявания, атеросклерозата и диабета. Отлична храна в детските градини и училищата. Този доматен сок е витаминозна бомба, казват специалистите.

Направен е от уникален сорт домати – "Пловдивска каротена", който съдържа двойно повече антиоксиданти – бета каротен, ликопен и витамин С - от обикновените. Учените искат да ги наложат като полезна храна в училищата, детските градини и болниците. Доматите от сорта "Пловдивска каротена" могат да се консумират както на салата, така и на сок. Дори при преработка на сокове концентрацията се повишава.

В Института по зеленчукови култури вече разполагат със семена, които могат да предложат на стопаните.

Учени твърдят, че една чаша доматен сок набавя половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и С. Сокът е много подходящ при превенцията на ракови заболявания и атеросклероза. Укрепва костите и предотвратява опасността от остеопороза. Освен това е отлична диетична храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.