1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Учени откриха още един проблем свързан с Бисфенол А

Учени откриха още един проблем свързан с Бисфенол А

Бисфенол А увеличава риска за развиване на астма

Години наред учените от цял свят се тревожат за възможните отрицателни последици върху здравето от Бисфенол А. Той се използва почти във всичко – от пластмасовите бутилки за вода и опаковки за храни, до слънчеви очила и компактдискове, информира ecomedia.bg. Множество изследвания свързват Бисфенол А с репродуктивни проблеми, ненормално развитие на мозъка, рак на простатата и гърдата. През януари, от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) съобщиха, че има сериозни опасения относно възможните потенциални ефекти на Бисфенол А върху мозъка, поведението и развитието на половата система при малките момчета и подрастващите.

Ново проучване дава доказателства, че излагането на майките на Бисфенол А може да увеличи и риска децата им да развият астма. С помощта на мишки, учените установили, че потомството на женските, изложени на Бисфенол А, показва значителни признаци на заболяването. За  разлика от поколението на мишките, защитено от веществото. Учените са давали Бисфенол А на мишките с водата, която пият. Започвали са една седмица преди животните да забременеят и са продължили през периода на бременността и на кърмене.

Четири дни след раждането, изследователите инжектирали мишлетата с провокиращия алергия  овалбумин, последвани от серия ежедневни дози от веществото - главният белтък в яйцата. След това измерили нивата на антителата срещу овалбумина и количеството на белите кръвни клетки еозинофили в белите дробове на малките мишки. Използвали са и два различни метода, за да измерят функцията на белите дробове.

„Това, което търсим е отговорът към астма, в резултат на дразненето. Нещо подобно на това, което може да се случи, ако имате астма, а в носа и белите Ви дробове попадне полен – можете да получите пристъп”, обяснява доцент Теруми Мидоро-Хориути – водещ автор на проучването, публикувано в списание “Environmental Health Perspectives”. И четирите индикатора за някаква проява на астма, в резултат на дразненето, се проявяват много по-силно при мишките, изложени на Бисфенол А.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определи точния механизъм на тази реакция, според учените е почти сигурно, че тя крие своите корени в способността на Бисфенол А да допринася за други здравословни проблеми и да действа подобно на естрогена в тялото ни, като активира опасни пътища с непредсказуеми последици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.