Най-засегнати са колбасите и месото
Рекорден брой нарушения при храните са установили германските служби за защита на потребителите през миналата година. Най-засегнати са колбасите и месото.
През 2019 година контролните органи са разследвали и съобщили за 198 случая на храни, които не са отговаряли на стандартите за безопасност. Година по-рано случаите бяха 186, а през 2015-та едва 100.
Миналата година най-честите нарушения, 70 на брой, са били свързани със замърсяване на хранителния продукт с микроби, бактерии или вируси. В малко над 60 случая става дума за чужди тела, открити в опаковките – пластмасови или метални частици.
При 30 проби са установени непозволени вещества, а най-много оплаквания от страна на потребителите са постъпили за месни продукти – 50. На второ място с 30 съобщения следват млечните продукти.
Федералната служба за защита на потребителите има специален сайт, на който публикува съобщения за опасни храни и издава предупреждения те да не се консумират. Обикновено сигналите, разглеждани от службата, идват от граждани и потребителски организации.