1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Устойчивият възходящ тренд на международната цена на захарта рефлектира и на нашия пазар

Устойчивият възходящ тренд на международната цена на захарта рефлектира и на нашия пазар

Това пише в месечния анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища

Устойчивият възходящ тренд на международната цена на захарта рефлектира и на нашия пазар. Това пише в месечния анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според данните най-поскъпналите стоки за последната 1 година са леща, захар, обикновени бисквити и вафли. Например през юли 2015 г. килограм леща е струвал на едро 2,59 лв. Година по-късно цената е вече средно 3,27 лв./кг, или поскъпване с 26,3 на сто. Скокът при захарта у нас пък е с 20,2%. Поскъпването на обикновените бисквити е с 18,6 на сто на годишна база, а на вафлите - с 8,7 процента.

Според данните на държавната комисия най-много са поевтинели яйцата - с 21% през юли 2016 г. спрямо същия месец на миналата година. Консервите с копърка са с 19 на сто по-ниски цени, а оризът - с 12 процента. Анализът на цените на храните през юли за петгодишен период назад показва, че като цяло те се движат около нивата от 2013-2015 г. При фасула, млечните и месни продукти, както и пилешкото има траен низходящ тренд през последните 3-4 г. Въпреки поскъпването на захарта сега тя все пак остава на по-ниско ниво спрямо периода 2012-2013 г. Тогава само за 6 месеца скокът е бил със 70%.

При плодовете и зеленчуците пък се наблюдават разнопосочни тенденции през юли спрямо юни. Заради лошите климатични условия през пролетта реколтата от кайсии е слаба, което е довело до поскъпването им с 21%. Почти толкова е повишението и на вносната стока. Значително поевтиняване на месечна база от 15-30% обаче има при прасковите, дините и пъпешите. Отново нагоре са цените на лимоните, при които е отчетено поскъпване със 17% за месец. Наблюденията от миналите години показвали, че през летните месеци цената им рязко се покачва. Нетипично обаче е поскъпването при българските краставици, като за оранжерийните то е стигнало до 26 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.