1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Увеличената консумация на храни, богати на фибри, намалява риска от сърдечни заболявания

Увеличената консумация на храни, богати на фибри, намалява риска от сърдечни заболявания

Това сочат данните от ново проучване

Увеличената консумация на храни, богати на фибри, намалява риска от сърдечни и коронарни заболявания, сочи ново проучване.

Изледователи от университета в Лийдс са направили обстоен преглед на данни от 1990 година, засягащи дневния прием на фибри и връзката им със сърдечните заболявания. Данните, които използвали, били взети от шест електронни източника от САЩ, Европа, Япония и Австралия, съобщава indianexpress.com.

При проучването са разгледани следните храни, източник на фибри: трудноразградими (пълнозърнести храни, обелки от картофи), лесноразградими (бобови растения, ядки, овес, ечемик), зърнени култури, плодове, зеленчуци и други.

Резултатите от обстойните анализи показали, че при увеличен прием на фибри от плодове, зелечуци и пълнозърнести храни значително се намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето.

Учените се надяват чрез това откритие да се стимулира увеличаване на приема на фибри от различни хранителни източници, като това ще помогне на хората да намалят риска или да се предпазят от заболявания на сърдечно-съдовата система.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.