1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В голяма част от продуктите на българския пазар се съдържат ГМО култури

В голяма част от продуктите на българския пазар се съдържат ГМО култури

Това твърди Албена Симеонова от Българска асоциация "Биопродукти"

В голяма част от продуктите на българския пазар, във всички магазини и супермаркети, се съдържат ГМО култури, особено с царевична или протеинова основа, а още по-притеснително е, че потребителят не може да разбере това. Това твърди Албена Симеонова от Българска асоциация "Биопродукти".

Настояването на нейната асоциация е за големи етикети, които да посочват съдържанието на такива съставки в продуктите. Според Симеонова изискването за етикетиране масово не се спазва. Тя призова Българската агенция по безопасност на храните да изследва всички продукти по рафтовете в магазините и да наложи глоби за неизрядните производители.

Симеонова уточни, че става въпрос основно за вносни продукти, но в България също се извършва преработка и пакетиране на такива продукти. „Би трябвало контролът да се случва в страната производител. Ако този продукт е пристигнал в България, той задължително трябва да има етикет на български, а етикетът на български трябва да бъде съгласно българското законодателство - 25% от опаковката да показва, че съдържа ГМО, с големи букви, където може да ги прочете всеки", уточни Албена Симеонова пред bTV.

Тя изтъкна също, че не се правят изследвания за контрол на допустимото съдържание на ГМО в продуктите. „В последните години от приемането на Закона за генно модифицираните организми имаме няколко такива сигнала, в момента работим по един такъв, няма да бъде много коректно, това е работа на МЗХ и Агенцията по храните да ги съобщи, но тези случаи трябва много широко да се разгласяват. Сигурни сме, че се злоупотребява в България, заради липса на контрол", заяви Албена Симеонова.

„Това, че не са етикетирани, не означава, че те не се контролират", отговори експертът от БАБХ Любина Донкова, като все пак призна, че единственият начин за ориентация е етикетът.

По думите й, особено рискови са соеви и царевични продукти, а вторичните продукти от жизнения цикъл на животното - мляко, месо, яйца, те се считат за безопасни. „Основният риск е, когато се спускат от трети страни. ЕС е много рестриктивен, но в държави като Чили, Бразилия, Китай, Канада и др. процедурите за одобрение са различни, етикетирането също", отбеляза експертът от БАБХ.

Тя подчерта, че въпреки голямото количество научни статии и изследвания, освен алергенния ефект на някои продукти, няма доказателство за опасност за здравето от ГМО продуктите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.