1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Горна Оряховица отвори врати обществена трапезария

В Горна Оряховица отвори врати обществена трапезария

Снимка:

На 30 души до края на октомври ще бъде предоставян топъл обяд

Обществена трапезария отвори врати в кухненската база „Вихрен" на Домашен социален патронаж в Горна Оряховица. Разкриването й е във връзка със стартиране на национален проект „Обществени трапезарии", насочен към подпомагане на семейства в неравностойно социално положение, самотно живеещи, бездомни и хора с увреждания. В цялата страна по проекта от 1 октомври започват да функционират общо 134 трапезарии. Средствата за тях са осигурени от Фонд „Социална закрила", предаде Дарик радио.

За горнооряховската трапезария отпуснатите средства са в размер на 1380 лв. На 30 души до края на октомври ще бъде предоставян топъл обяд. За социалната слуга в Горна Оряховица са кандидатствали 48 души, но са одобрени само 30. Критерият, по който са подбрани потребителите, е най-ниски доходи, уточни ръководителят на Домашен социален патронаж Силвия Маркова.

2 лв. е стойността на един храноден. Всеки ден потребителите ще получават супа, основно ястие и по един хляб. Според изискванията за приготвяне на храната, в менюто всеки ден трябва да присъства месо, така че ако супата е месна, основното ястие ще бъде постно и обратно, поясни Маркова. В първия ден от откриване на трапезарията менюто включваше пилешка супа, зелен боб яхния и един хляб. Храната за трапезарията ще бъде приготвена от щатния персонал на Домашния социален патронаж.

На откриването на социалната трапезария гости бяха кметът на общината инж. Добромир Добрев и зам.-кметът Йорданка Кушева. В период на криза подобни проекти са много важни за всички общини, тъй като има много хора, нуждаещи се от социалната услуга, каза инж. Добрев. Градоначалникът изрази надежда, че проектът ще бъде удължен поне до края на зимните месеци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.