1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В лютеницата по стандарт ще има само български домати

В лютеницата по стандарт ще има само български домати

Новият продукт ще бъде натурален - без тиквено пюре, консерванти, подобрители и оцветители

С новата реколта от септември вече ще можем да пазаруваме лютеница по стандарт. Новият продукт ще бъде натурален - без тиквено пюре, консерванти, подобрители и оцветители. В основата му ще залегне старият БДС, но осъвременен.

В лютеницата по стандарт ще има само български домати, но ще се допуска и вносно пюре заради свитото родното зеленчукопроизводство. Не се изключва и влагането на нишесте, което присъства и в традиционната рецепта.

Лютеницата по стандарта ще бъде обозначена с логото на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов обеща след реализирането на продукта контролът да бъде безкомпромисен. "Целта на въвеждането на минимални качествени изисквания е запазването на традиционния вкус на продукта лютеница, а не вдигането на цената, каквито спекули напоследък има", коментира той.

Предстои технолози и експерти да уточняват какво точно трябва и не трябва да се влага в лютеницата по стандарт. От СППЗ заявиха, че браншът е готов с предложението си, но то трябва да се съгласува с научните среди и с агенцията.

Главната цел е да се защити минималният праг на качество, посочиха специалистите. Под него продуктите ще са с консерванти и с подобрители, а над него - натурални. Според рецептата и влаганите суровини ще се формира и цената.

Стандартът за лютеница е четвъртият, който предстои да се въведе. Вече има такива за месни и млечни продукти, както и за хлебни изделия. През последните месеци обаче има отлив от производството по стандартите, както и намаление на интереса на потребителите към тях. От асоциацията на месопреработвателите, която е собственик на логото "Стара планина", съобщиха, че половината фирми, които през 2010 г. са закупили права за използването му, през тази са се отказали. Това на практика означава, че вече не произвеждат месни продукти по стандарт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.