1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Ловешка област се извършват проверки за качеството на вносните плодове и зеленчуци

В Ловешка област се извършват проверки за качеството на вносните плодове и зеленчуци

Инспекторите не са открили нарушения при продажбата на дини и пъпеши във временно регистрираните обекти в областта

В Ловешка област за последните 10 дни са проверени 40 обекта, съобщи директорът на Областната служба по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов. В два от тях са констатирани нарушения относно липсата на сертификати за качеството на плодовете и зеленчуците и документи за произход. На голяма търговска верига е съставен акт, а глобата ще е от 3 до 5 хиляди лева, предаде БНР.

Партида с плодове и зеленчуци, внос от трети страни задължително по нашето законодателство трябва да има сертификат за качество. Целта е по някакъв начин да се спре нерегламентираната търговия – домати от Македония, лук от Турция. Целта е да се подпомогне българското производство, да може българският производител да излезе на пазара, заяви д-р Ивайло Йотов.

Инспекторите не са открили нарушения при продажбата на дини и пъпеши във временно регистрираните обекти в областта.

По-голямата част от дините вече са българско производство. Всичко е с документи за произход. Когато е земеделски производител, той трябва само с анкетната си карта, която попълва по Наредба 3, да може да продава плодове и зеленчуци на пазара. При търговеца за нас е изискуем търговски документ, ако са с български произход, единствено откъде е произходът на плодовете и зеленчуците, допълни директорът на Областната служба по безопасност на храните.

До края на месеца в цялата страна ще продължат масираните проверки за произхода и качеството на плодовете и зеленчуците, които се предлагат както в търговската мрежа, така и по пазарите и тържищата. Проверките се извършват съвместно с икономическа полиция и Националната агенция по приходите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.