1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В осем области се регистрира понижение на ценовите стойности на рафинираното слънчогледово олио

В осем области се регистрира понижение на ценовите стойности на рафинираното слънчогледово олио

Средната цена на едро за страната се запазва - 2,56 лв./литър

През периода 31 юли – 7 август 2013 г. средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио остават без съществена промяна.

Средната цена на едро за страната се запазва (2,56 лв./литър), като стойностите варират от 2,35 лв./литър (Хасково) до 2,88 лв./литър (Варна). В осем области се регистрира понижение на ценовите стойности в рамките на 0,4% (Ловеч и Силистра) - 5,9% (Сливен). В други пет области цените на едро бележат леко повишение - от 0,4% (Кърджали) до 3,3% (Бургас), а в Благоевград и по-значително нарастване – с 11%.

Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) също остава на нивото от предходната седмица - 2,87 лв./литър. По области, предлагането е в границите от 2,69 лв./литър (Варна) до 3,04 лв./литър (Пловдив и Смолян). По-високи цени спрямо предходната седмица се отчитат в четири от областите, като повишението е от 0,7% (Враца, Монтана и Шумен) до 1,1% (Бургас). Леко поевтиняване на продукта, в рамките на 0,7%– 1,8%, се регистрира в седем области.

В другите търговски обекти (ДТО) цената на дребно на олиото бележи незначително понижение спрямо предходния период (с 0,7%) - до 3,04 лв./литър средно за страната, като по области цените варират от 2,75 лв./литър (Варна) до 3,74 лв./литър (Смолян). В осем областни центъра се наблюдава поевтиняване на продукта в границите от 1% (Ловеч) до 5,3% (Бургас и Ямбол). Единствено в Шумен олиото се предлага на по-високи цени спрямо предходния седмичен период - с 1,8%.

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,17 лв./литър, като тази разлика е най-голяма в София - 0,48 лв./литър. Изключение прави Пловдив, където цените на дребно в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети с 0,04 лв./бр.

Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно на олиото се отчита във Враца за големите супермаркети – 0,58 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини - 1,24 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.