1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Пазарджишко са извършени проверки за наличие на радиоактивни гъби

В Пазарджишко са извършени проверки за наличие на радиоактивни гъби

Проверките бяха разпоредени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Йордан Войнов

Петнадесет проби от различни видове диворастящи гъби с произход Родопската част на Пазарджишко са взети до момента от инспекторите по безопасност на храните. Това каза за радио „Фокус” д-р Диана Видаркинска, директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Пазарджик.

Проверките бяха разпоредени със заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, след като през месец юни тази година властите във Великобритания откриха и унищожиха две партиди с диворастящи гъби от вида овчи крак с наличие на радиоактивния елемент цезий 137 над допустимите нива. Д-р Видаркинска уточни, че са взети проби от видовете пачи крак, манатарка, пънчушка и челадинка, тъй като не са намерени такива от вида овчи крак. Пробите са изследвани за наличие на радиоактивност в Централния институт в столицата, каза още директорът на Oбластната дирекция.

При норма до 600 бекерела взетите от Пазарджишко проби са със стойности под 7 бекерела, което е много под нормата. 15-те проверки на инспекторите по безопасност на храните, извършени съвместно с представители на Изпълнителната агенция по горите и Регионалната инспекция по околната среда и водите показаха още, че заради сушата и топлото време тази година в Родопския край почти няма гъби. Въпреки това контролът ще продължи, като ще бъдат взети още проби от различни видове диворастящи гъби, каза още д-р Диана Видаркинска.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.