1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В Сърбия всяка година на пазара се пускат 150 000 тона месо от умрели животни

В Сърбия всяка година на пазара се пускат 150 000 тона месо от умрели животни

Годишният оборот на черния пазар е около 300 млн. евро

В Сърбия всяка година на пазара се пускат 150 000 тона месо от умрели животни. Това са животни, които не са били убити с цел консумация, а са загинали по някаква друга причина – старост или болест. Оказва се, че годишният оборот на черния пазар от продажбата на смъртоносното месо е около 300 млн. евро. В страната има изградена нелегална мрежа, която е добре организирана - от кланиците до месарниците, предаде БГНЕС.

Белгия съди Сърбия поради неспазване на двустранното споразумение, отнасящо се до изхвърлянето на животинския отпадък. "От около 250 000 тона месо от умрели животни всяка година на сръбската трапеза се връщат поне 150 0000 тона за консумация. Да вземем дори само цената от 2 евро на килограм, колкото е цената на суровината за производство на пастет, плескавица и други продукти, достигаме до фантастичната цифра от 300 млн. евро годишно, които са в оборот в този бизнес. Всичко това става възможно заради зловещото законодателство", обясни директорът на белгийския завод "Зелена" Серж Аме, който миналата година откри огромен завод край Белград.

Изправено пред международен арбитраж, сръбското правителство създаде специална група за разследване. Това доведе до ареста на две лица, в чиито месарници бяха открити тон и половина месо от умрели крави и коне.

Месото от умрели животни е опасно както за хората, така и за животните. За съжаление обаче продажбата на подобно месо е практика. "Всичко това нещо аз бих го окачествил като опит за убийство", каза председателят на ветеринарната камера д-р Саша Стокич пред сръбската преса.

Според него, когато човек убива животно с цел консумация, то трябва да има жизнени функции, а вътрешните му органи трябва да се премахнат до половин час, тъй като иначе месото би било опасно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.