1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В САЩ ще отвори врати първият супермаркет за храни без опаковки

В САЩ ще отвори врати първият супермаркет за храни без опаковки

По данни на Агенцията за защита на околната среда (EPA) 32% от боклука на домакинствата се състои от опаковки от храни

Тази година в Остин, Тексас, се очаква да отвори врати първият в САЩ магазин за хранителни стоки без опаковки за еднократна употреба, съобщи онлайн изданието Entrepreneurs.

Магазинът ще се нарича In.gredients, а целта на основателите му е, освен да го направят с нулеви отпадъци, там да се продават местни, биологични хранителни продукти и да се насърчават устойчивото развитие и местните производители. В магазина ще се организират и готварски уроци и концерти. Най-важното е, че клиентите ще могат да пълнят контейнери за многократно използване, донесени от вкъщи. Хората разбраха, че може се да намали значително размерът на битовите отпадъци за храна в домакинствата, коментират още създателите на идеята. Това според тях спомага да се намалят разходите за потребителите, намалява загубите на храните и насърчава здравословното хранене, защото неопакованите стоки са гаранция за това, че хората ще получават местни и пресни продукти. Въпреки че в САЩ все още няма официални изследвания и статистика на отпадъците от опаковки, по данни на Агенцията за защита на околната среда (EPA) 32% от боклука на домакинствата се състои от опаковки от храни.

Супермаркетът ще се отличава и с уникалния си бизнес модел. Създателите му планират да го изградят с помощта на обществени дарения - Crowdfunding (финансиране от тълпата). По този начин те се надяват да съберат 15 хиляди долара, от които се нуждаят, за да започнат начинанието. Получените пари ще отидат за начален капитал за основната конструкция, отделения за багаж, собствена градина, устройство за събиране на дъждовна вода и пречистване на отпадните води.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.