1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В София се извършват проверки за недопускане на нередности в търговията с храни

В София се извършват проверки за недопускане на нередности в търговията с храни

В специализираните полицейски операции участват и представители на БАБХ

Съвместни проверки за недопускане на нередности в търговията с храни се извършват в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Превантивните акции на икономическа полиция за недопускане на нередности в търговията със суровини и храни от животински и растителен произход започнаха вчера в столична борса. В специализираните полицейски операции във връзка с предстоящите Великденски празници участват и представители на Териториална дирекция „Национална агенция за приходите” и Българската агенция по безопасност на храните.

В хода на акцията съвместните екипи извършиха проверки на осем търговски обекта за продажба на храни – продукти и субпродукти от месо и цех за производство на месни изделия, в които бяха констатирани редица нарушения. Собствениците на складовете бяха санкционирани с осем акта. Най-честите нарушения са свързани с нефискализиране на оборотите по Наредба № 6 на Министерството на финансите (неиздаване на касови бележки). Проверяващите констатирали, че почти всички обекти укриват обороти, но особено фрапиращ бил случаят с един от складовете за продажба на хранителни продукти, където целият оборот от 2201 лева не бил фискализиран.

Служителите на БАБХ-София иззели 15 кг пушено месо, за което имало възбрана да бъде продавано. Четири акта са съставени на недобросъвестните търговци за неправилно съхранение на хранителни продукти от различен вид. Един от управителите на търговски обект не представил документ за произход на извара, заради което млечния продукт е оставен на отговорно пазене в склада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.