1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. В социалния патронаж в община Трън се хранят около 60 души

В социалния патронаж в община Трън се хранят около 60 души

Един храноден струва между 2 и 3 лева

Около 60 души се хранят ежедневно в социалния патронаж в община Трън. Това съобщи за радио „Фокус” кметът Станислав Николов.

Цените на храната са символични, един храноден струва между 2 и 3 лева. Общината е осигурила и санитари, които при нужда почистват домовете на нуждаещи се възрастни хора. Годишната издръжка на социалния патронаж в град Трън е близо 130 000 лева, като в него работят около 10 души. Цялата издръжка се поема от общината. Въпреки че патронажът работи на загуба, от община Трън са категорични, че той ще продължи да съществува, тъй като има нуждаещи се хора, които не са в състояние да почистят домовете си и сами да си приготвят храна. Николов обясни, че патронажът работи почти на загуба, тъй като таксите, които плащат обслужваните възрастни хора са символични, освен това разходите по транспортирането на храна също са големи.

Николов бе категоричен, че дори и един човек да се нуждае от храна, тя ще му бъде предоставена, независимо от това колко отдалечено е селото от общинския център. Обикновено от услугите на патронажа се възползват възрастни самотни хора. Николов подчерта още, че общината обмисля вариант да създаде нов дом за възрастни хора. За целта вече е взето решение на Общинския съвет за изграждане на Център от семеен тип, който ще се помещава в сградата на бившия дом за деца и юноши. Капацитетът му първоначално ще бъде около 30 души. Очаква се през месец май проектът да бъде реализиран. В момента в общинския център функционира един дом за възрастни хора, като заетостта му е на 100 %.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.